Mørke præstegård var oprindeligt en firelænget bindingsværksgård, men i 1965 måtte østlængen rives ned, da den var i så dårlig stand, at den ikke stod til at redde. Præstegården er gammel, meget gammel, men hovedhuset brændte i 1702/1703 og sognepræst Peder Sommer byggede den nuværende hvide længe, som blev taget i brug i 1705.

Den hvide længe huser præstens private hjem og kontor, mens de to røde længer har flere funktioner. Konfirmandstuen blev indrettet i hjørnet af de to længer med stort mødelokale i den ene ende og nyt køkken og toiletter i den anden. Lokalerne kan lejes til begravelseskaffe og bruges ligeledes til de mange foredrag og arrangementer, der foregår på kirken. Graverne har i den ene længe ned mod hovedhuset deres frokoststue og i den anden op mod parkeringspladsen deres maskiner og værkstøj.

Gammelt billedeHovedhusetIMAG0046IMAG0045JulMere julIMAG0384IMAG0387IMAG0399IMAG0198

 

Præstegårdens renovering 2011-2012:

Da stillingen som sognepræst ved Mørke kirke skulle besættes på ny i maj 2011, besluttede menighedsrådet at præstegården skulle sættes i stand. Og det var tiltrængt. Arkitektfirmaet Birch & Svenning a/s fik opgaven med at renovere det gamle hus med respekt for det gamle med på samme tid gøre boligen nutidig. Og det er lykkes til fulde. Processen var lang og bød på flere udfordringer, men opgaven blev løst og præstegården fremstår nu fuldstændig gennem renoveret og velisoleret.

Sådan så præstegården ud før renoveringen:

KøkkenSpisestueGangen ind til køkkenetGang ind til præstens kontorIMAG0082

Sådan så det ud, da det hele blev pillet fra hinanden:

Fra kælder til kvist!Der var engang et køkken...KøkkenAlle væggene væltede fra bryggers gennem de tre værelserTre værelser blev til ét

Men det begyndte efterhånden at ligne noget igen:

Endelig bygges der op!Det midterste badeværelseDet begynder at ligne noget - stuenDe nye gulveDe gamle gulve i stuen

Og sådan ser den ud i dag:

Det færdige køkkenKøkkenStueKig ned gennem husetBadeværelseKontor og arkivDe nye værelserKøkken -753292262_megauntitled

Facaden fik også en omgang:

IMAG0096IMAG0097IMAG0116IMAG0315IMAG0168