De fortællende haver

En kirkegård er meget mere end blot sten omgivet af små hække og blomster. En kirkegård er mindernes sted og fyldt med historie om lokalområdet og de mange, som har været med til at skabe det.

Når man går rundt på Mørke kirkegård finder man mange gamle grave, som vi har valgt at lade blive stående, selvom der ikke længere er efterladte, der kommer og passer dem. For gravene fortæller historie. Om store mænd og saglige koner. Om byens blomstrende forretnings- og kulturliv. Og ikke mindst om livet og vilkårene i “gamle dage”.

IMAG0039 IMAG0036

Mørke kirkegård er stor, og når man går rundt hernede, så springer det da også i øjnene, at mange gravsteder står tomme. Det skyldes bl.a. at mange i dag vælger andre begravelsesformer end den traditionelle med kistebegravelse og et familiegravsted. Derfor kan man også se, at der kommer flere og flere urnegravsteder ligesom det nyanlagte areal til plade i plæne er ved at være godt fyldt op.

Udviklingen gør, at kirkegården over de næste mange år skal lægges om. Vi skal have nedlagt mange af de tomme gravsteder og i stedet anlagt større græsarealer. Det kommer til at give kirkegården et mere luftigt udtryk og flere muligheder for små oaser med træer, bænke og buske. Derudover skal vi have anlagt et større areal til både plade i plæne, urnegravsteder og en ny fællesplæne. Alle disse bliver anlagt rundt om kirken og kommer til at give mere plads og luft rundt om selve kirken. Men sådanne tiltag tager tid og derfor er der også blevet lagt en 30-års plan for kirkegården, så udviklingen kommer til at ske løbende.

Udenomsarealerne i forbindelse med kirkerenoveringen:

Nu hvor kirken får den helt store tur, så må kirkegården også følge med. Derfor er arbejdet gået i gang med arealerne uden om kirken. Vi skal først og fremmest have hævet niveauet op til den nye indgang i tårnet, så både rustvognen og gangbesværede får den nemmeste tilgang til kirken. Derudover skal belægningen rundt om kirken lægges om, så det fremstår smukt og ensartet hele vejen rundt. Belægningen på gangstien kommer til at have et rødligt skær, som passer til de røde mursten på våbenhus og kirketårn. Trapperne ned mod Gl. Mørkevej skal også lægges om, så de bliver nemmere og mere forsvarlige at gå på.

Den helt store forvandling er allerede sket. For de to store, smukke kastanjetræer, som stod lige ved våbenhuset er blevet fældet. Det giver et langt bedre udsyn til kirken, når man kommer fra Hornslet.

Så hvis du her i efteråret 2013 bevæger dig rundt på kirkegården, så oplever du nok, at freden ikke er helt så fredelig, som den plejer. Men bær over med de hårdtarbejdende mennesker og deres maskiner, for resultatet bliver til gavn og glæde for os alle.

Kastanjetræerne ved kirken Kastajnetræerne er fældet

 

Mørke kirkegård er næsten smukkest om vinteren, hvor vores dygtige medarbejder grandækker de mange grave. Det er ikke for ingenting, at de tidligere er blevet kåret som årets grandækkere! Så glæd jer til vinteren, for så bliver kirkegården omdannet til det smukkeste granlandskab.

Kirkegården II Kirkegården I