De fortællende haver

Kirkegårdsplanen

OBS: i 2018 er alle kirker blevet pålagt at sikre gravsteder og sten, efter en tragisk dødsulykke på Sjælland. Derfor vil du rundt på kirkegården møde gravsteder med markeringstape – disse sten står ikke fast, men arbejdet er i gang. Er man som gravstedsejer i tvivl om, hvad det kommer til at betyde for ens gravsted, kontakt endelig graveren: 24 27 89 59

En kirkegård er meget mere end blot sten omgivet af små hække og blomster. En kirkegård er mindernes sted og fyldt med historie om lokalområdet og de mange, som har været med til at skabe det.

Når man går rundt på Mørke kirkegård finder man mange gamle grave, som vi har valgt at lade blive stående, selvom der ikke længere er efterladte, der kommer og passer dem. For gravene fortæller historie. Om store mænd og salige koner. Om byens blomstrende forretnings- og kulturliv. Og ikke mindst om livet og vilkårene i “gamle dage”.

IMAG0039 IMAG0036

Mørke kirkegård er stor, og når man går rundt hernede, så springer det da også i øjnene, at mange gravsteder står tomme. Det skyldes bl.a. at mange i dag vælger andre begravelsesformer end den traditionelle med kistebegravelse og et familiegravsted. Derfor kan man også se, at der kommer flere og flere urnegravsteder ligesom det nyanlagte areal til plade i plæne er ved at være godt fyldt op.

Udviklingen gør, at kirkegården over de næste mange år skal lægges om. Vi skal have nedlagt mange af de tomme gravsteder og i stedet anlagt større græsarealer. Det kommer til at give kirkegården et mere luftigt udtryk og flere muligheder for små oaser med træer, bænke og buske. . Men sådanne tiltag tager tid og derfor er der også blevet lagt en 30-års plan for kirkegården, så udviklingen kommer til at ske løbende.

Mørke kirkegård er næsten smukkest om vinteren, hvor vores dygtige medarbejder grandækker de mange grave. Det er ikke for ingenting, at de tidligere er blevet kåret som årets grandækkere! Så glæd jer til vinteren, for så bliver kirkegården omdannet til det smukkeste granlandskab.

Kirkegården II Kirkegården I

Og så lykkedes det endelig også at få rammet kirkegården ind med nye flotte låger!